2020.06.26.

A rezsimentes ház

Meggyőződésem, hogy ha ma Magyarországon bárki azt mondhatja, hogy nem kell rezsit fizetnie, akkor a legboldogabb 1%-ba tartozik.

Valószínűleg, most azt gondolja magában, hogy ilyen nincsen. Tudatos tervezéssel, és minimális többlet befektetéssel ma ez már lehetséges. A következő gondolata jó eséllyel az, hogy passzív ház amit viszont már látott a TV-ben és kicsik az ablakok és nem is lehet kinyitni, és hogy nem azért akarunk családi házba költözni, hogy egy befőttes üvegben éjünk. A véleményem szerint ebben igaza van, és nem is ez a megoldás.

Az alábbi példában bemutatjuk az általunk, személyes és szakmai okokból is legjobbnak tartott megoldást.

Első lépésként leírok néhány sarokpontot ami feloszlat néhány félreértést.

  • Ha a hőszigetelés nem tökéletes akkor nem is érdemes tovább haladni, ez az első probléma amit kezelni kell.
    A mai elvárások alapján:
    • 15-20 cm homlokzati hőszigetelés a minimum amivel tervezni szabad.
    • A födémen 30-40 cm az elfogadott hőszigetelés.
    • Aljzat hőszigetelés esetén minimum 10 cm szükséges.
    • Nyílászárók esetén 3 rétegű üvegezés az elvárt.

Új házak esetén, nem érdemes kisebb rétegekben gondolkodni, mert az építkezés során nincs nagyságrendi eltérés viszont a jövőben a rezsiben lehet!

  • FONTOS! Gyakori téves megfogalmazás, hogy az elektromos fűtés nem jó mert többet fogyaszt mint a gázfűtés. Ez így nem igaz, ha ugyan azt a házat fűtjük mind a két rendszernek ugyan annyi hőt kell előállítania. A kérdés, hogy mennyibe kerül az energia amiből ezt elő tudjuk állítani. A gáz üzemű fűtés rendszerek esetén nagyon nehéz számolni azt, hogy valójában az elégett gázból mennyi energia fordítódik ténylegesen a lakás fűtésére. Jól hangzik, hogy egy kazán 103%-os hatékonyságú de ha ez tényleg így lenne akkor az maga lenne az örökmozgó. A lényeg, hogy ha a gáz elég a kazánban azzal vizet melegítünk, ahol már keletkezik veszteség, aztán a vizet szivattyúval elnyomjuk egy csőben a radiátorig, a szivattyú áramot fogyaszt, útközben pedig lehűl a víz, ezután felmelegszik a radiátor, amit felmelegíti a körülötte lévő levegőt, ezután a levegő keringeni kezd (konvekció) és felmelegíti a ház falait és a bútorokat.
    Arról nem is beszéltünk, hogy ha kazán túl van méretezve a házhoz képest (az esetek 90%-ban így van) és a víz nem elég hidegen jön vissza akkor a hő nagy része a kéményen kimegy. A modern kazánok esetében nagyon büszkén szokás említeni, hogy a kimenő égéstermék már csak 35-40°C, és már alig van veszteség, erről nekem a személyes véleményem, hogy ez a kevés pont elég lenne az épület fűtésére is.
    Igen, tudom hogy ez így nem egyszerű, pont ezért írtam le. Nem gondolhatjuk hogy ez a legjobb megoldás a 21.században!

Hogyan lehet megvalósítani a 0Ft-os rezsit?

  • Logikus tervezési folyamat, tájolás, árnyékvetés stb figyelembe vételével.
  • Tökéletesen hőszigetelt épület.
  • Elektromos padlófűtés, fűtőfilm vagy fűtőszőnyeg technológiával, amelyek alacsony hőmérsékleten üzemelnek, ezért nem keverik a port vagy okoznak láb dagadást, és lokálisan a fűtött szobában termelik a hőt.
  • A használati meleg vizet bojler segítségével állítjuk elő.
  • A tapasztalatok szerint a leírtakhoz minden 100 m2-re  ~ 3 kWp napelem szükséges, hogy ne kelljen villanyszámlát fizetnie!
  • Egy 100 m2 -es ház esetén a leírt gépészeti költség ~ 2 500 000 Ft -amire többet nem szükséges költenie!
error: A tartalom védett !!